Bayer Veterina AnimalHealth / Proizvodi / PERIZIN®

PERIZIN®

za pčele

tekući koncentrat za pripremu radne emulzije s vodom, ektoparaziticid, kumafos

 

Indikacije

Dijagnosticiranje i suzbijanje varooze pčela uzrokovane grinjom Varroa destructor (ranije V. jacobsoni).

Način primjene i doze

Za izradu radne emulzije treba potrebnu količinu Perizin®-a staviti u plastičnu 'bocu za istiskivanje' i pomiješati s vodom. Sa 10 ml Perizin®-a (sadržaj jedne bočice) pripremi se 500 ml radne emulzije, to jest s 1 ml Perizin®-a (priložena pipeta) pripremi se 50 ml radne emulzije. Nakon toga sastavi se set, to jest spoji se plastični nastavak za doziranje s uzlazno-usisnom cijevi i s plastičnim nastavkom za aplikaciju po pčelama. Zatim se taj 'set' pričvrsti na bocu za istiskivanje i dobro protrese sadržaj (Perizin® + voda). Radnu emulziju treba dobro izmiješati, a zatim ravnomjerno nakapati po pčelama u ulicama. Optimalna doza je 5 ml radne emulzije Perizin®-a po jednoj zaposjednutoj ulici.

Dijagnosticiranje: Za otkrivanje varooze dostatna je jednokratna primjena Perizin®-a na nekoliko zajednica u uzgoju (10%), budući da se intenzitet invazije među njima može znatno razlikovati. Invazija grinjama bitno je manja u zajednicama koje se liječe svaku godinu u kasnu jesen, (djelotvornost Perizin®-a pri dvokratnoj primjeni u prosjeku je 95%). Kod tih zajednica smanjuje se invadiranost varoama i one se normalno razvijaju.

Prije aplikacije radne emulzije, na podnicu košnice stavi se čisti podložak ili 'hvatač varoa'. Sljedeći dan podložak se ukloni, a na njemu se lako uoče uginule i otpale grinje.

Suzbijanje - liječenje: Pčelinju zajednicu tretira se 2x s razmakom od 7 dana. Uvijek se mora liječiti sve zajednice na pčelinjaku. U dobro razvijenim zajednicama, koje u vrijeme liječenja zaposjedaju više od 6 ulica, za jednokratan tretman treba utrošiti 50 ml radne emulzije. Po slabim zajednicama, tj. onima gdje pčele zaposjedaju 4-5 ulica, nakapa se upola manja doza - približno 25 ml. Slabe i nedostatno razvijene zajednice, koje su proširene na manje od 4 ulice, tretira se s 15 ml radne emulzije Perizin®-a.

Kontraindikacije

Perizin® se ne smije primjenjivati:

- u vrijeme paše pčela, a pogotovo ne prije vrcanja meda;
- ako je do početka pašne sezone ostalo manje od 6 tjedana tj. 42 dana;
- pri temperaturama nižim od +5°C.

Karencija

Med se ne smije upotrijebiti za prehranu ljudi, izradu proizvoda od meda i dohranu pčela u okolnostima kad je pčelinja zajednica tretirana tijekom zime unutar 6 tjedana prije početka paše. Med se smije koristiti kao namirnica ako je pčelinja zajednica zadnji put bila tretirana propisanom dozom Perizin-a 6 ili više tjedana prije početka paše. U promet za prehranu ljudi smije se staviti samo onaj med koji je pažljivo izvrcan, procijeđen i sa kojeg je obran površni 'pjenušavi sadržaj', te u kojemu nema dijelova saća

Način izdavanja

Na veterinarski recept.

blah


Popis veterinara
Veličina fonta
- 1 2 3 + Veličina fonta

klik za prilagodbu

Pretraga
Advantix
Foresto

http://www.bayer-veterina.hr/scripts/pages/hr/proizvodi/perizin.php Copyright © Bayer d.o.o. Hrvatska