Bayer Veterina AnimalHealth / Farmske životinje / Svinje / Bolesti / Kokcidioza svinja

Kokcidioza svinja

Slika 1: Oociste I.suis

Kokcidioza je parazitarna bolest uzrokovana razvojem i umnažanjem kokcidija u probavnom sustavu.
Bolest je ubikvitarna svugdje gdje se drže svinje i poprimila je veliku važnost intenziviranjem svinjogojstva. Često je nemoguće otkriti oociste u izmetu invadirane prasadi tijekom akutne faze bolesti jer još nisu stvorene, što otežava potvrdu dijagnoze.

Etiologija

Kokcidije su skupina unutarstaničnih protozoarnih parazita koljena Apicomplexa. Iako je za nekoliko vrsta Eimeria poznato da invadiraju svinje, uzrokujući blagi prolazan proljev u pojedinačnim slučajevima, osnovni uzročnik kokcidioze svinja je Isospora suis, koja obično invadira prasad u prvom tjednu života.
Oociste Isospora suis (slika 1) (koje su egzogena faza razvojnog ciklusa) ovalne su do kuglaste, i mjere 19.4-22.5 μ u promjeru, s glatkom jednoslojnom kapsulom 1.5 μ debelom. Sadrže dvije sporociste (disporična) svaka sa po 4 sporozoita (tetrazoična).

Slika 2: Razvojni ciklus I.suis

Razvojni ciklus

Isospora suis prolazi kroz razvojne stadije unutar tijela nosioca i u okolišu (slika 2).

Ciljni organ ovog parazita je tanko crijevo, gdje se razvija u tkivu sluznice. Ovdje nastaje mikroskopsko jaje koje se zove oocista. Oociste Isospore suis se izlučuju izmetom. Pod određenim uvjetima (temperatura, vlaga, kisik) oocista se razvija i nastaje sporulirana oocista za 1-3 dana. Sporulirana oocista je sposobna invadirati druge svinje. U tom stadiju oocista sadrži dvije sporociste, svaka sa po 4 tjelešca koja se zovu sporozoiti.

Kliknite na sliku za pokretanje videa

Slika 3: Histološka usporedba crijeva oštećenog invazijom I.suis i normalnog crijeva

Svaki sporozoit sposoban je prodrijeti u stanicu crijeva svinje nakon što je oocista progutana i sporozoiti se oslobode u lumen crijeva. Kada sporozoiti prodru u stanice, podijele se više puta, i daju puno potomaka. Svaki od njih može prodrijeti u novu stanicu domaćina. Ovaj ciklus se može ponoviti dva puta. Brzo umnažanje u ovoj fazi razvojnog ciklusa parazita uzrokuje razaranje velikog broja stanica crijeva (slika 3).

Slika 4: Proljev kod kokcidioze

S vremenom, ciklus se završava i nastaju spolno diferencirane stanice. Muška oplodi žensku i nastaje oocista, koja izlazi iz stanice crijeva i izlazi u okoliš izmetom.

Učestalost kokcidioze svinja povezana je s veličinom populacije i sa dobi prasadi (razdoblje odbića). Prisutnost Isospora suis je veća na farmama s više od 100 krmača. Kod prasadi najveća učestalost Isospora suis je između drugog i trećeg tjedna starosti. Krmača nema ulogu kao izvor invazije. Najvažniji izvor invazije je  okoliš, stoga je redovita temeljita dezinfekcija prasilišta presudna  za smanjenje učestalosti invazije kod novorođene prasadi.

Klinički simptomi

Klinička kokcidioza javlja se najčešće kod prasadi u 2. i 3. tjednu života. Prvi klinički simptom je proljev koji postaje tekući (može biti lagano pjenast) i traje do 5-6 dana (slika 4).

Slika 5: Karakterističan proljev kod kokcidioze

Izmet je bijel do žut, masan i kremast, ali može biti i smeđkast ili zelenkast (slika 5).

Krv nikad nije prisutna. Nalazimo tipično prasad s proljevom i bez proljeva u istom leglu. Bolesna prasad najčešće će biti u lošem stanju, s nakostriješenom dlakom. Mortalitet je nizak do osrednji ali je morbiditet visok. Prasad koja je teža u vrijeme odbića ima bolji prosječan dnevni prirast nakon odbića i iskoristivost hrane. Prasad s kokcidiozom će dehidrirati. Njihov rast je slab prije i nakon odbića.

Klinički simptomi  su rezultat lezija sluznice tankog crijeva (jejunum i ileum). Tijekom intracelularnog razvoja različitih stadija parazita, epitelne stanice, a možda čak i cijeli djelovi sluznice su uništeni.  Struktura resica se također mjenja, dolazi do skraćivanja i gubitka resica. Ovo daje sliku nekrotične, upalne bolesti crijeva. Postoje očite razlike u opsegu štete, ovisno o težini invazije. Međutim, čak i osrednja invazija može uzrokovati znatne promjene. Kao posljedica, probavna funkcija pogođenog područja crijeva je znatno promjenjena. I probava i apsorpcija hranjivih tvari su smanjene. To može uključivati nedovoljno stvaranje probavnih enzima, ili promjenu u ravnoteži crijevne flore. Posljedica je proljev i slab prirast. Lezije također potiču invaziju sekundarnih uzročnika pošto je zaštitna funkcija sluznice teško oštećena. Crijevna sluznica se obnavlja relativno brzo, i reepitelizira već za nakon nekoliko dana. Međutim, probavna funkcija je još oslabljena u toj fazi jer resice još nisu dosegle svoju početnu veličinu i novonastale epitelne stanice su plosnatije.

Invadirana prasad posjeduje stečenu imunost na kasnije invazije s Isospora suis.  Ova se otpornost, međutim, razvija presporo da bi pružila značajnu zaštitu protiv početne kliničke bolesti.

Dijagnoza

Dijagnostika kokcidioze svinja koju uzrokuje Isospora suis, zasniva se na kliničkim simptomima, povijesti populacije, i dokazu uzročnika. Endogeni stadiji u crijevnom epitelu mogu se dokazati mikroskopski u strugotinama sluznice. Međutim, izmet treba pregledati na prisutnost oocista. Bolest treba diferencirati od hranidbenih poremećaja i virusnih ili bakterijskih infekcija.

Uzorke izmeta potrebno je uzeti 2. i 3. tjedan starosti. Vjerojatnost pronalaska uzročnika u uzorku se ne povećava nužno odabirom prasadi s proljevom; proljev se može razviti prije početka izlučivanja oocista izmetom, i čak čvrst izmet može sadržavati brojne oociste. Određeni broj uzoraka uzima se redovito. Što se više uzoraka uzima, veća je vjerojatnost otkrivanja pozitivne farme.

Izravna pretraga razmaza izmeta na oociste pod svjetlosnim mikroskopom nije baš uvjerljiva, ali može biti pouzdana kada se radi o jako invaziji. Međutim, općenito je potrebno prvo koncentrirati uzorke. Kada se radi flotacija potrebno je imati na umu da su prikladnije flotacijske otopine s većom specifičnom težinom. Zasićena otopina NaCl s 5 g dodane glukoze na litru može se koristiti kao sredstvo za flotaciju. To daje veći broj oocista, koje su ujedno i jasnije vidljive.

Prevencija i liječenje

Kao kod većine parazitarnih bolesti, najdjelotvornija metoda kontrole ne oslanja se isključivo na terapiju. Oociste kokcidija su otporne na mnoge dezinficijense. Kokcidioza je dokazano puno učestalija u prasilištima s punim ili djelomično punim podom za razliku od rešetkastog.

Sveobuhvatni princip kontrole kokcidioze je spriječiti kliničke simptome bolesti primjenom pravilne sanitacije  i korištenjem antikokcidijskih preparata prije izbijanja kokcidioze.  Pravilna primjena antikokcidijskih lijekova može značajno smanjiti ili spriječiti kliničku kokcidiozu.

Preporučuje se primjena preparata koji spriječavaju pojavu kokcidioze, smanjuju opadanje u prirastu i izlučivanje oocista a ne ubijaju  vanstanične stadije i time omogućavaju stvaranje imunosti ( Baycox 5% ).


Popis veterinara
Veličina fonta
- 1 2 3 + Veličina fonta

klik za prilagodbu

Pretraga
Advantix
Foresto

http://www.bayer-veterina.hr/scripts/pages/hr/farmske_zivotinje/svinje/bolesti/kokcidioza_svinja/index.php Copyright © Bayer d.o.o. Hrvatska