Bayer Veterina AnimalHealth / Farmske životinje / Pčele / Med i ostali pčelinji proizvodi

Med i ostali pčelinji proizvodi

Slika 1: Pčele sakupljaju nektar

Nektar je izlučevina koja sadrži šećer, a dobiva se iz cvijeća mnogih biljaka (slika 1).

Slika 2: Pčele zatvaraju saće tankim slojem voska

Pčele medarice pretvaraju nektar u med. Mana ili medun je naziv za slatke izlučevine insekata (lisne uši) koji se hrane biljnim sokom bjelogoričnih ili crnogoričnih biljaka. Za proizvodnju nekih vrsta meda pčele koriste i medun. Nektar i medun pčele sakupljaju u medni mjehur, mješaju ih sa slinom i tjelesnim izlučevinama, a nakon zgušnjavanja i fermentacije (laktobacili) odlažu u saće. Kad završi proces dozrijevanja saće se zatvara tankim slojem voska (slika 2), što je znak da je med gotov.

Slika 3: Refraktometar

Med je važan ne samo kao energetska zaliha za pčele već i kao hrana za ljude. Iz tog razloga veterinari moraju kontrolirati njegovu kvalitetu. Nakon što se izvadi iz saća med se filtrira i miješa. Jedan od pokazatelja kvalitete proizvoda, propisan zakonima vezanim uz obradu i distribuciju hrane je primjerice udio vode manji od 20%, što se mjeri refraktometrom (slika 3).

Slika 4: Med

Procjena kvalitete pomoću osjetila uključuje boju, konzistenciju, miris i okus meda (slika 4).

Slika 5: Različit oblik peludnih zrnaca služi za utvrđivanje podrijetla meda

Pelud / cvjetni prah

Pelud pčele skupljaju s prašnika cvjetova, a služi im kao izvor bjelančevina u hrani. Pelud koja se zalijepi na tijelo pčele dok sakuplja nektar ona nogama skida sa tijela, pa se pomiješana sa slinom nakuplja na stražnjim nogama pčele poput 'hlača'. Nakupine pčela nosi u košnicu i odlaže u saće. Tijekom svakog leta pčela prikupi do četiri milijuna zrna peludnog raha. Pelud se sprema kod gnijezda, jer je prvenstveno neophodan kao zaliha bjelančevina za leglo. Saće je ispunjeno medom na način da enzimi iz meda mogu fermentirati, čime se dobiva takozvani 'pčelinji kruh'. Mješavina peluda, meda i voska naziva se 'ambrozija' ili hrana bogova. Zahvaljujući visokom udjelu bjelančevina, pelud se koristi kao sredstvo za jačanje u slučaju opće malaksalosti te za desenzibilizaciju kod ljudi koji su alergični na pelud. Pelud se dobiva uz pomoć mrežice koja se nalazi na ulazu u košnicu na kojoj se ostružu peludne vrećice sa nogu pčele. Analiza peluda jedna je od metoda za utvrđivanje podrijetla meda, s obzirom da med sadrži i male količine peluda čiji oblik (slika 5), veličina i boja ukazuju na vrstu biljke od koje potječe.

Slika 6: Voštane žljezde

Pčelinji vosak

Pčelinji vosak proizvode tri para voštanih (ceruminoznih) žlijezdi na abdomenu 12 - 18 dana starih pčela radilica (slika 6).

Slika 7: Saće

Pčele proizvode vosak za izradu saća. Stanice saća savršeno su heksagonalnog oblika (slika 7), a duboke su deset do dvanaest milimetara s promjerom od 5,37 mm.

Slika 8: Solarna talionica voska

Stanice namijenjene trutovima jedine su promjera 6,9 mm. Vosak se upotrebljava za proizvodnju melema, svijeća i posebne vrste plastike te kao sredstvo zaštite. Štoviše, stari su Egipćani vosak upotrebljavali za mumifikaciju. Vosak se dobiva otapanjem saća, npr. pomoću solarne talionice voska a zatim se pročišćava u toploj vodi (slika 8).

Propolis

Propolis nije pčelinji proizvod već smolasta tvar koja se sakuplja sa pupoljaka i kore drveća i drugih biljaka, primjerice jablana (smeđi), johe (žuti) ili breze (crni). Sastoji se od smole (50%), voska (30%) i esencijalnih ulja (10%), bjelančevina, elemenata u tragovima i vitamina. Pčele ga upotrebljavaju kao takozvano ''pčelinje ljepilo'' kako bi zatvorile manje otvore ili pukotine u njihovoj nastambi. Izuzetno je ljepljiv i učinkovit protiv velikog broja gljivica, virusa i bakterija. Stoga ga ljudi upotrebljavaju za liječenje infekcija kože, i sluznica. Također se koristi za impregnaciju drveta prilikom izrade violina. Sakuplja se struganjem s poda košnice ili uporabom posebnog podloška čije rupe pčele zatvaraju propolisom.

Slika 9: Ćelije saća s matičnom mliječi

Matična mliječ

Matična mliječ se proizvodi u žlijezdama gornje čeljusti te u žlijezdama ždrijela pčela dojilja starih 3 - 10 dana. Njime se hrani leglo, a posebice matica. Tijekom prva tri dana života sve ličinke dobiju matičnu mliječ. Od četvrtog dana nadalje ličinkama pčela radilica daje se još i pelud i med, jer čista matična mliječ uzrokuje regresivnu metamorfozu njihovih spolnih organa. Ličinki matice daje se bijela matična mliječ koju proizvode jako mlade pčele dojilje i koja sadrži deset puta više biopterina od prozirne matične mliječi koju proizvode starije pčele. Matica se cijeli svoj život hrani matičnom mliječi. Matična mliječ ima baktericidno djelovanje pa se upotrebljava u liječenju velikog broja bolesti. Zbog svog gorkog i pljesnivog okusa te iritacije želuca i crijeva koju može izazvati u većim dozama, matičnu mliječ treba koristiti racionalno. Dobiva se pražnjenjem ćelija saća namijenjenih larvama matica (slika 9).

Slika 10: Žalac

Pčelinji otrov

Pčelinji otrov se proizvodi u žlijezdi koja stvara otrov kod ženki pčela (radilice i matice) od četrnaestog dana starosti i pohranjuje se u vrećici za otrov (0,3mg po pčeli). Žalac se sastoji od dvije iglice koje vode kroz držak sa središnjim kanalom između njih, kroz koji teče otrov (slika 10 ). Iglice) se mogu pomicati jedna uz drugu poput dvije oštrice pile.

Kada pčela ubode sisavca, vrećica za otrov izleti iz pčele i uz pomoć mišića se upumpa u ''neprijatelja''. Štoviše, miris za paniku označi ''metu'' i poziva ostale pčele u napad. Pčelinji otrov koristi se u medicinske svrhe, npr. protiv reumatizma. Dobiva se upotrebom mehaničkih ili električnih sredstava kojim se pčela razljuti i na taj način potakne da izbaci otrov.


Popis veterinara
Veličina fonta
- 1 2 3 + Veličina fonta

klik za prilagodbu

Pretraga
Advantix
Foresto

http://www.bayer-veterina.hr/scripts/pages/hr/farmske_zivotinje/pcele/med_i_ostali_pcelinji_proizvodi/index.php Copyright © Bayer d.o.o. Hrvatska