Bayer Veterina AnimalHealth / Biosigurnost / Biosigurnost u valionicama

Biosigurnost u valionicama

Program biosigurnosti za valionice u skladu je sa HACCP principom a za cilj ima smanjenje uzročnika bolesti primjenom dokazano učinkovitih preparata i postupaka.

Cilj programa biosigurnosti u valionicama:

• Spriječiti mikroorganizme koji uzrokuju bolesti da uđu u valionicu
• Spriječiti širenje infekcije u valionici

Standardni kontinuirani program biosigurnosti u valionici

Da bi se spriječio unos infekcije u valionicu i prijenos iz jednog objekta u drugi, sljedeće mjere bi se trebale redovito primjenjivati:

Dez-barijere: sve osoblje i posjetitelji moraju koristiti dez-barijere na ulazu u valionicu. Sredstvo za dezinfekciju treba redovito mjenjati svakih 4-5 dana ili kada je vidljivo kontaminirano.

Dez-barijere i sprejevi za vozila i pokretnu opremu: za sva vozila i pokretnu opremu koja ulazi na farmu. Tekućina bi se trebala redovito nadopunjavati i trebalo bi paziti na održavanje aktivne koncentracije. Sva oprema se mora očistiti i oprati prije unosa u prostor valionice.

Pranje ruku: rukama se lako prenosi infekcija. Svi posjetitelji moraju prije ulaska u valionicu prati ruke. Sve osoblje mora oprati ruke prije početka rada, nakon pauza i između pojedinih poslova.

Osoblje i posjetitelji: važno je osigurati da se sve osoblje i posjetitelji pridržavaju biosigurnosnih mjera koje se provode u valionici. Potrebno je koristiti zaštitnu odjeću i opremu.

Kontrola glodavaca i insekata: glodavci i insekti mogu prenositi uzročnike zaraznih bolesti. Potrebno je uklanjati rasutu hranu i redovito primjenjivati metode kontrole glodavaca i insekata.

Standardni program biosigurnosti u valionici

Program je osmišljen da minimalizira mogućnost kontaminacije specifičnim mikroorganizmima koji uzrokuju bolesti kao što su Salmonella i Aspergillus i smanjuje ukupan utjecaj štetnih mikroorganizama na jaja i embrije. Uzročnici bolesti mogu se unijeti u valionice različitim vektorima: inficiranim jajima, osobljem i opremom.

Važno je koristiti dokazano učinkovite preparate širokog spektra djelovanja (Hyperox®, Virkon® Advanced, Virkon® S, Virkon® S Tablete).

Kontrolne točke u valionici

Moderna valionica izgrađena je tako da je omogućeno lako održavanje higijene jaja:

• Osigurava tok jaja od ležišta do vališta s razdvajanjem prljavih prostorija od čistih. Pozitivan tok zraka smanjuje na minimum rizik od širenja kontaminacije iz vališta u ležište
• Korištenje materijala na površinama podova, zidova i na opremi koji su glatki i izdržljivi i korištenje opreme, uključujući ventilaciju, koja se može razmontirati za lakše čišćenje.

Osoblje

Treba osigurati da sve osoblje (uključujući i posjetioce) nosi zaštitnu odjeću i obuću.

Sve osoblje mora prati ruke na ulazu i izlazu iz proizvodnog prostora, i prije rukovanja s pilićima ili jajima (slaganje jaja, vakcinacija pilića, seksiranje...).

Potrebno je koristiti antibakterijski sapun za ruke.

Potrebno je za sve osoblje da koristi dez-barijere na ulazu u proizvodni prostor. Dezinfekcijsko sredstvo u dez-barijerama treba redovito mjenjati svakih 4-5 dana ili kada je vidljivo kontaminirano.

Transport jaja

Vozila za transport jaja trebalo bi obavezno očistiti i dezinficirati između prijevoza jaja.

• Pranje
Potrebno je natapanje vozila otopinom s detergentom. Nakon što odstoji najmanje 10 minuta ispire se vodom pod visokim tlakom.

• Dezinfekcija
Primjena dezinfekcijskog sredstva širokog spektra djelovanja nužna je na svim unutarnjim i vanjskim površinama vozila, uključujući i kotače, blatobrane, karoseriju. Ukoliko je moguće vozilo treba ostaviti da se osuši prije upotrebe.

Faze standardnog programa biosigurnosti u valionicama

Faze standardnih završnih (terminalnih) biosigurnosnih mjera slijede jaja od dolaska, preko inkubacije, leženja do otpreme s razdvajanjem čistih i prljavih prostora.

Pozitivan tok zraka smanjuje rizik prijenosa kontaminacije iz valionice do inkubatora.

Prijam jaja i skladištenje

Ukoliko se jaja dezinficiraju na farmi s koje potječu mogu se odmah slagati na podloške za inkubaciju. Međutim ukoliko dolaze iz različitih izvora ili imaju nepoznat higijenski status, potrebno ih je sve dezinficirati primjenom prikladnog zagrijanog dezinfekcijskog sredstva (38-41 ºC) sprejanjem ili magljenjem.

Inkubatori

U višeslojnim inkubatorima rizik od kontaminacije je veći i čišćenje i dezinfekcija su teži nego kod jednoslojnih. Stoga se preporučuje magljenje unutrašnjosti inkubatora dezinfekcijskim sredstvom nakon što su su popunjeni.

Zamagljivanje dezinfekcijskom otopinom treba trajati 5-10 sec po 3 m3 da se namoči površina jaja.

Ukoliko jaja puknu ili eksplodiraju u inkubatoru značajno se podiže razina kontaminacije ako se odmah ne primjeni dezinficijens. Primjena dezinficijensa na kontaminiranom području uz redovito svakodnevno zamagljivanje dezinficijensom smanjuje rizik od kontaminacije.

Inkubatori, sobni inkubatori, lampiranje i prostor za premještanje jaja.

Čišćenje i dezinfekcija zidova, podova, stropa, prozora, opreme.

1. Uklanjanje prašine i prljavštine sa svih površina
2. Pranje pod pritiskom ili prskanje prikladnom otopinom detergenta po svim površinama. Gdje je potrebno, ribanje zidova i podova da se ukloni sva nečistoća. Ostaviti 20-30 minuta prije ispiranja svih površina čistom vodom pod pritiskom.
3. Uklanjanje sve suvišne vode s poda spužvom prije sušenja
4. Uključivanje inkubatora - ostaviti da se ugrije
5. Nanošenje prikladne otopine sredstva za dezinfekciju širokog spektra djelovanja pod niskim pritiskom na sve površine inkubatora - ostaviti da se osuši.

Valište je osnovni izvor kontaminacije za cijelu valionicu. Otpadne tvari, mrtvi pilići i pahuljice perja idealna su sredina za umnažanje bakterija i gljivica u toplom i vlažnom okolišu i ta kontaminacija se lako širi zračnim strujama, osobljem i opremom. Veliku važnost ima čišćenje, dezinfekcija i način rukovanja.

Čišćenje i dezinfekcija zidova, podova, stropova, prozora, ventilatora i opreme

1. Uklanjanje sve opremu za čišćenje
2. Uklanjanje većine organskih tvari i odlaganje na za to predviđeno mjesto
3. Nanošenje prikladnog detergenta obliku spreja ili pjene primjenom sustava za pranje pod tlakom. Ukoliko je potrebno, ribati zidove i podove.
4. Ostaviti da stoji 20-30 minuta prije ispiranja svih površina čistom vodom pod pritiskom.
5. Uklanjanje suviška vode s poda i vraćanje opreme
6. Uključivanje inkubatora - ostaviti da se zagrije
7. Nanošenje prikladne otopine sredstva za dezinfekciju širokog spektra djelovanja pod niskim pritiskom na sve površine inkubatora i ostaviti da se osuši.

Podloške za jaja, podloške za inkubaciju i sanduke za piliće treba temeljito očistiti i dezinficirati prije upotrebe ili vraćanja na farmu.

Čišćenje i dezinfekcija podložaka i sanduka

1. Nanošenje otopine detergenta pod tlakom na sve podloške i sanduke prije ispiranja čistom vrućom vodom - ostaviti da se osuši
2. Nanošenje otopine sredstva za dezinfekciju širokog spektra pod niskim pritiskom - ostaviti da se osuši.

Ukoliko se koristi automatska perilica za podloške potrebno je koristiti detergent koji je djelotvoran ali se manje pjeni. Detergent se koristi u pretpranju ili se dodaje određeni volumen koncentrata u svaki spremnik za pranje pomoću prikladnog uređaja za doziranje. Kada je moguće podloške i sanduke treba poprskati finom maglicom dezinfekcijske otopine.

Nakon pranja podloške i sanduke dezinficirati odmah sredstvom za dezinfekciju širokog spektra.

Nakon svakog pranja stroj za pranje treba isprazniti, oprati čistom vodom i poprskati dezinficijensom.

Druge prostorije

Skladište za otpad- treba održavati čistim. Svakodnevno prskati sve okolne površine sredstvom za dezinfekciju.

Vodoopskrbni sustav- čista voda je neophodna za održavanje vlage. Ukoliko se voda kontaminira treba koristiti prikladno sredstvo za dezinfekciju širokog spektra dok se ne dobije potrebna kvaliteta vode.

Vodeni kamenac- u sustavima za ventilaciju i vlaženje zraka isparavanje vode ostavlja naslage kalcijevih soli na pipama, ventilatorima i drugoj opremi. Naslage kamenca su idealno mjesto za bakterijsku kontaminaciju. U tim slučajevima potrebno je koristiti sredstva za skidanje kamenca.

Dezinfekcija zraka- da bi se suzbile bolesti koje se prenose zrakom i dezinficirala nedostupna mjesta u valioniku potrebno je primjeniti sredstvo za dezinfekciju uz pomoć šprice koja daje sitne čestice. Dezinfekcija zraka primjenjuje se na kraju svakog radnog dana.


Popis veterinara
Veličina fonta
- 1 2 3 + Veličina fonta

klik za prilagodbu

Pretraga
Advantix
Foresto

http://www.bayer-veterina.hr/scripts/pages/hr/biosig/biosig3/index.php Copyright © Bayer d.o.o. Hrvatska